19 Mart 2017 Pazar

Astroloji Nedir? Astroloji Hakkında Bilinmeyenler





Günümüzde hala daha üzerine çokça soru sorulan bir konudan yani astrolojiden biraz bahsetmek istiyorum bugün sizlere… Astroloji kavramı yunan kökenli bir kavram olup yıldız anlamına gelen Astro ve bilgi anlamına gelen logos kelimelerinden türeyerek varlık göstermiştir.
İnanmayanlar için basit tanımıyla gök cisimlerinden yola çıkarak gelecek tahmini yapma, kehanette bulunma anlamı taşıyan astroloji inananlar içinse bundan çok daha fazlasıdır. Tarihçilerin araştırmalarına göre astroloji insanlık tarihi boyunca var olmuş ve Babil, Mısır, Yunan, Maya ve Çin uygarlıklarının içinde yer almıştır. Hemen her dönemde uygarlıklar içinde varlık gösteren astroloji bilimini sözde bilim olarak görenler ise bunun rasyonel ve akılcı olmadığını savunanlardır.
Eski dönemlerde insanların gece vakitlerinde gökyüzündeki yıldızlara bakıp bu yıldızlar üzerinden yaşamlarında ne gibi değişiklikler olacağına dair tahmin yürüttükleri ve hatta bu gök cisimlerine göre hayatlarına şekil verdikleri söylenmektedir. Aslında astrolojinin bu kadar yoruma açık oluşunun bir nedeni de söylenenlerin genel olarak bir iddiadan ibaret olmasıdır. Ancak MÖ 2500 yıllarında Mezopotamya’da ilk astrologların gökyüzü incelemelerinde bulunarak bununla ilgili kayıt tuttukları da kanıtlanmıştır.
Günümüzde genel olarak yıldızlar haritası olarak görülen astroloji de ise Nevruz (ekinoks) bayramı esas olarak ele alınmıştır. Çıkarlan bir haritayla 0 derece olan Koç burcu ilkbahar ekinoksunu temsil etmiş ve kalan 12 ay da 12 ayrı burç oluşturularak adlandırılmıştır. Astroloji ile ilgili kafa karıştırıcı sorulardan biri de onun bilime dayalı bir bilgi olup olmadığıdır. Özellikle son zamanlarda artan Tarot okuyucuları, Zodyak yorumcularından yola çıkarak astrolojiye olan inanç gün be gün azalmaya başlamıştır. Astrolojik yorumları, kafasına göre yorumlayan ve bunu fal haline getirerek çıkar sağlamaya çalışanlar dışında ben astrolojinin bilime dayalı bir yanının olduğunu savunanlardanım.
Astrolojinin varlığını bilimsel olarak kanıtlayan tabletlerin ise günümüze değin ulaştığı ve 12 parçaya bölünen ilk bilinen Zodyak tableti MÖ.419 yılına ait olmasının yanında, 12 burca ait özellikleri içeren bir çeşit Zodyak şeması da MÖ. 6 yy. tarihli Kambis tabletlerinde yer aldığı kanıtlanmıştır.

Hiç yorum yok: